Παναιγιάλειος Γυμναστικός Σύλλογος: Οι ιδρυτές του Συλλόγου

Ιστορία του Παναιγιάλειου Γυμναστικού Συλλόγου

Από την ίδρυση έως τον Πόλεμο

Ο ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ είναι αθλητικός ποδοσφαιρικός σύλλογος του Αιγίου με ημερομηνία ίδρυσης 25 Φεβρουαρίου 1927, με ιδρυτές του επίλεκτα μέλη της τοπικής κοινωνίας.
Απο τους πρώτους που έριξαν την ιδέα της δημιουργίας του ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΥ ηταν ο Ζήσιμος Λίβας, ενας παλαιστής και ελαιοχρωματιστής στο επάγγελμα και ακολούθησαν οι: Νίκ. Γαρδενιώτης, Γ. Σακελλαρόπουλος, Ηρ. Αναστασόπουλος, Κ .Ηλιόπουλος, Κ. Λυριτζής, Χρ. Παπανδιανός κ.ά.
Το έμβλημα της ομάδας ήταν η ασπίδα με τις μελανόλευκες ρίγες και αργότερα οι δύο παλαιστές όπου καθιερώθηκε και έγινε η σφραγίδα του Συλλόγου.

‘Αλλα μέλη που βοήθησαν στη δημιουργία του ιστορικού Συλλόγου τότε ήταν οι: Χρ. Παπαιωάννου (χημικός), Σωτ. Λιαρομμάτης, Κων. Τριανταφύλλου και λίγο αργότερα ο Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος Μεταπολεμικά θα γινόταν ο Πρόεδρος των μεγάλων επιτυχιών του Συλλόγου.

Οι πρώτοι παίκτες του ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΥ ήταν οι: Πάνος Σουφλής Πάνος, Κων. Παναγόπουλος, Ιωάννης Σιμονιάν, Αρμενάκ Σιμονιάν, Άγγελος Στεφανίδης, Κων. Μουρίκης, Αργ. Αρβανίτης, Ανδρ. Ντούρας, Παύλος Ζαίρας, Ιωάννης Μοσχοχλαΐδης, Αρίστος Γκίωνης, Κωνσταντίνος Φούκας, Φώτης Σκλήρης, Δημήτρης Κόλλιας, Κούκας, Νίκος Ταλαμάγκας, Ζαφειρόπουλος και Πάνος Αγγελόπουλος.
Λίγο αργότερα οι: Πιρπιρής, Στάγιας, Μόσχος, Μεντζελόπουλος, Μανουσάκης, Ζουρόπουλος, Κολάης, Αρμένης, Μουρίκης Παναγιώτης, Γκούμας, Σκαρτσίλας, Δεληγιάννης κ.α.
Μερικοί από τους Προέδρους του Συλλόγου εκείνης της εποχής ήταν οι: Νίκος Κουγεβετόπουλος, Ανδρέας Κουνινιώτης, Σπήλιος Παναγόπουλος.

Ο προπονητής που έβαλε τις βάσεις για την πορεία του Παναιγιάλειου ήταν ο Δημήτρης Κόλλιας από τη Θεσσαλονίκη. Νίκη - σταθμός για τον Παναιγιάλειο ήταν επί της Μικτής Θεσσαλονίκης με 3-1. Μετά το μάτς μαζεύτηκαν οι φίλαθλοι κάτω από το Παναγιωτοπουλέϊκο και πανηγύριζαν υπέρ του Παναιγιαλείου. Βγήκε τότε στο μπαλκόνι ο Βσίλης Κατσιμπίρης και έβγαλε λόγο αρχίζοντας με τη φράση "Άλκιμοι Θεσσαλονικείς". Την ίδια περίοδο οι ίδιοι του οι φίλαθλοι θα του δώσουν το προσωνύμιο "Μαύρη Θύελλα" που αργότερα θα γίνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα.

Προπολεμικά ο Παναιγιάλειος θα κατακτήσει τον πρώτο του τίτλο: Κύπελλο της ΕΠΣ Αχαΐας την περίοδο 1936-37. Σε διπλό τελικό, Παναιγιάλειος - Ολυμπιακός Πατρών 4-3 και 2-2

Η χρυσή εποχή μέχρι το 1966

Στις δεκαετίες του 1950 και 1960 γνώρισε στιγμές δόξας, όταν βρισκόταν στην Α' εθνική. Το 1959, έπειτα απο 7 συνεχείς χρονιές που έβγαινε Πρωταθλητής Περιφέρειας, ανεβαίνει στην νεοσύστατη εκείνη τη χρονιά Α' Εθνική. Ο ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ είναι η πρώτη επαρχιακή ομάδα που πήρε μερος το 1959 στο πρώτο πρωτάθλημα της Α' εθνικής κατηγορίας (μαζί με τη Δόξα Δράμας, τον Παγκορινθιακό και τον Μέγα Αλέξανδρο Κατερίνης) και έχει συμμετάσχει σε όλες τις Εθνικές Κατηγορίες.
Με τον Σωτήρη Παναγιωτόπουλοως «Άρχοντα» του ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΥ και ενεργό του στέλεχος επι 30 χρόνια, μαζί με τον Αστέριο Μπέλλα ως Γενικό Αρχηγό, η ομάδα γνωρίζει τις μεγαλύτερες δόξες της ιστορίας της στο Πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής Κατηγορίας.

Το 1960 είναι η χρυσή χρονιά για τον ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟ. Ο Μπέλλας σπάζοντας όλα τα ρεκόρ, αγοράζει μέσα σε μια μέρα...31 ποδοσφαιριστές (!) καθιερώνοντας τα πρίμ και τους μισθούς στους ποδοσφαιριστές, κάτι που ήταν παράλογο ακόμα και για τις μεγάλες ομάδες του ΠΟΚ. Ένας πανίσχυρος ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ που οι εφημερίδες της εποχής θα σπεύσουν να ονομάσουν «Λεγεώνα των ξένων». Χάρις στη γαλαντομία του Μπέλλα και την οικονομική δύναμη του Παναγιωτόπουλου η ομάδα του ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΥ ήταν στην ουσία η πρώτη ημιεπαγγελματική ομάδα σε όλη τη χώρα. Παίκτες σαν τους Λάκη Σοφιανό, Μπάμπη Φυλακτό, Χρ. Νικολαΐδη, Τανίδη, Καλλίση, Φαράντο, Μαργαρίτη, Μακρή, Χαραλαμπόπουλο, Αρβανίτη, Σταθόπουλο, Θεοδώρου, Τσανακτσή, Αγγελόπουλο, Κρητικόπουλο, Κορνηλάκη, Χαλδαιαδάκη, Καλλίτση, Ξένο, Μακρή, Στεργίου, Γκαβέτσο, Σκαφίδα, Μουστάκα, Λουκανίδη, Κόλλια, Παπάζογλου, Αλέφαντο, Τουμπέλη, Ζαφειρόπουλο, Αγγελίνα, Μαμάση κ.α., άφησαν εναν θρύλο πίσω τους με το όνομα που πήραν ΠΑΣΑΔΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ.

Ο Αστ. Μπέλλας είχε κάνει την εξής ιστορική συμφωνία.
• 1200 δραχμές μισθός κάθε μήνα.
• 300 δραχμές πριμ για κάθε νίκη.
• 600 δραχμές για νίκη επί των ομάδων του ΠΟΚ.

Ούτε δραχμή για ισοπαλίες ή ήττες. Και μάλιστα, στις ήττες υπήρχε και ποινή... νηστείας! «Φάγατε γκολ; Δεν έχει φαΐ» ήταν η... αρχή της ομάδας!

Από τους Προέδρους που πέρασαν και βοήθησαν τον ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟ ηταν και οι Γ. Καλλιμάνης, ο Γ. Ροδόπουλος με Γενικό Αρχηγό πάλι τον Αστέριο Μπέλλα που έφτασαν στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, ο Π. Παλαιολογόπουλος από το 1995 μέχρι το 2002, όπου ο Σύλλογος αγωνίστηκε στη Β’ Εθνικη Κατηγορία.
Προέδρος τής ομάδας από το 2004 μεχρι το 2009 ήταν ο δημόσιογραφος και εκδότης Γιώργος Χελάκης.
Ο παίκτης με τις περισσότερες μεταγραφές που έχει αγωνιστεί με την φανέλα του ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΥ είναι ο Αποστόλης Δρακόπουλος και μάλιστα έχει αγωνιστεί και στον ΟΣΦΠ.
Ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές στην ομάδα ειναι ο Κων/νος Καραγιαννάκης που εχει αγωνιστει στον ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟ 17 χρονια!
Ο 1ος ποδοσφαιριστής εκτός Αιγίου ήρθε στο Αίγιο το 1951 από την Αθήνα.

Από προπονητές σπουδαίο όνομα που πέρασε από τον Σύλλογο ήταν ο Γιώργος Δαρίβας ενώ έχουν καθίσει στον πάγκο του οι Μάκης Λιάτος, Γιώργος Ιωακειμίδης, Νίκος Κουρμπανάς κ.α.

Ρεκόρ εισιτηρίων έκανε το 1963 αγωνιζόμενος στην Α' Εθνική, στο Εθνικό στάδιο Αιγίου (Παναιγιάλειος - Ολυμπιακός 1-0) παρουσία 14.119 φιλάθλων.
Το προσωνύμιο του Παναιγιαλείου ήταν από τη δεκαετία του '50 «Μάυρη Θύελλα» και του το είχε δώσει η εφημερίδα Αθλητική Ηχώ. Επίσης οι παίκτες του αποκαλούνταν «Πασάδες του Αιγίου» εξαιτίας του γεγονότος ότι αμείβονταν πλουσιοπάροχα για τα μέτρα εκείνης της εποχής.

Το 1966 πέφτει στη Β' Εθνική και ανεβαίνει το 1969/70 και πέφτει το 1975. Αξιόλογη πορεία στη Β' κατηγορία κανει απο το 1978 οπου αγωνίστηκαν παίκτες μεγάλης κλάσης οπως: Αγανιάν, Μποτίνος, Πλέσσας, Αγουρίδης, Αρβανίτης, Ξανθάκης, Μπούρης, Σημιγδάλης, Σαραντόπουλος, Πικουλας, Ρουβαλης. Άξιο αναφοράς ο μεγαλυτερος ξένος ποδοσφαιριστής που φόρεσε την φανέλα τουΠαναιγιάλειου, ήταν ο Αργεντίνος Sergio Espinosa.

 

Έφτασε δυο φορές στα Προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας και μια στα Ημιτελικά. Στους προημιτελικούς την μια φορά νικάει την πανίσχυρη Προοδευτική (με Αναστασιάδη, Μπέση, Κανσό, Γερμενή, Χριστοφορίδη) στο Καραισκάκη με 1-0. Και  την δεύτερη φορά αποσύρθηκε επειδή δεν δέχτηκε ενω είχε κληρωθεί να αγωνιστεί με τον Ηρακλή εντός, να τον παίξει εκτός. Ημιτελικός με τον Ολυμπιακό το 1981. Αλλες σπουδαίες νίκες,  επι της Αούστρια του Γκράτς στο Αίγιο, το 2-0 με την Παναχαϊκή στο Μεσολόγγι με σκόρερ τον Σοφιανό, όπου ετσι ανέβηκε στη Α' Εθνική, δυο νίκες επι του μεγάλου τότε Ολυμπιακού με 1-0, δυο νίκες επι του Αρη για Πρωτάθλημα και Κύπελλο μέσα σε τέσσερις μέρες, νίκη επι του ΠΑΟΚ στο Αίγιο και ισοπαλία στη Θεσσαλονίκη. Ισοπαλίες με ΠΑΟ (1-1) και ΑΕΚ (2-2) στο Αίγιο, νίκη με Ηρακλή εντός και ισοπαλία 1-1 εκτός. Απέκλεισε στο Ηράκλειο τον ΟΦΗ και την μεγάλη ομάδα της Δόξας Δράμας μεσα στη Δράμα με 1-3 για το θεσμό του Κυπέλλου το 1981.

Από τα πιο πρόσφατα χρόνια, άξια αναφοράς είναι η πορεία του Παναιγιαλείου για το θεσμό του Κυπέλλου το 1980/81 όταν κατάφερε να φτάσει του "4" της διοργάνωσης. Εκεί ο Παναιγιάλειος βρήκε στο δρόμο του τον Ολυμπιακό, ο οποίος σταμάτησε την πορεία της ομάδας.

Μπαράζ παραμονής στη Β' Εθνικη στα Γιάννινα τον Μαιο του 2001 με αντίπαλο τον Ναυπακτιακό Αστέρα, με πάνω απο 2000 Αιγιώτες στην εξέδρα να ζούν μοναδικές στιγμές.

Από το 2003 και μετά ο Παναιγιάλειος αγωνίζεται στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα με εξαίρεση δύο περιόδους όπου αγωνίστηκε στην Football League 2.

Ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του ΠΓΣ που έχει φορέσει την μελανόλευκη, αν μη τι άλλο ήταν ο τεράστιος Λάκης Σοφιανός.

 

 

Εκτύπωση Email

06 Fragostyres
07 Koutropouloi
08 glasscleaning
09 Kossieris
10 avigal
12 kteoaigiou
03 semantron-hotel
11 helesi
02 C2SQUARED
05 rouvalis
22 kostopoulos-aktinothermiki
15 ioannou
04 McMakis
16 1way
17 cityzen
18 kosmopoulos
19 hotelplaz
26 germanos
21 agrotikos oikos georgiou
14 tsiros
23 IQ-pitsa
24 alpha-security
25 sourotiri
27 Gng coiffures
28 touristiko
20 tsinoukas
29 liopetro
30 logistika fourkis
31 sergiannidis
32 telis-hotel
33 kallergis
34 syn-ena
35 xauteia
36 kyritsis-fournoi
37 mbriki-cafe
38 segreto
39 nisi-cafe
Aigiorama
Mavrogiannis
Facebook
Instagram
Twitter
Youtube

Επόμενοι Αγώνες